مرور اجمالی
لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر، دوغ، کشک و خامه گروهی از موادغذایی هستند که ارزشغذایی زیادی دارند بهطوری که تقریبا تنها گروه از موادغذاییاند که با مصرف آنها قسمت اعظم نیازهای بدن برآورده میشود. پروتئین لبنیات بسیار مرغوب و منحصربه فرد است، کلسیم مورد نیاز بدن را هم تامین و از بروز اختلالات و ضایعات استخوانی پیشگیری میکند و مصرف کافی آن در کودکان و نوجوانان نیز رشد قدی آنها را افزایش میدهد. لبنیات همچنین بهترین منبع انواع ویتامینها از جمله ویتامین A و ویتامینهای گروه B بهویژه B2 هستند.
مواد غذایی مختلفی که در این گروه قرار میگیرند، چه تفاوتی با هم دارند؟ مثلا شیر و ماست را از نظر ارزش غذایی با هم مقایسه کنید.
شیر و ماست از نظر ارزش تغذیهای تفاوتی با هم ندارند. در حقیقت ماست، همان شیری است که قسمتی از قند آن تخمیر و به اسیدلاکتیک تبدیل شده است. میزان ترشی ماست به مقدار این تخمیر بستگی دارد بهطوری كه هر چقدر میزان بیشتری از قند ماست تخمیر شود، ماست ترشتر خواهد شد. از آنجا که شیر هنگام تبدیل شدن به ماست حرارت میبیند و آب آن تبخیر میشود، پس یک لیوان سرخالی ماست به اندازه یک لیوان شیر ارزش تغذیهای دارد اما مقدار انرژی ماست کمی کمتر است. از سوی دیگر، کلسیم و عناصر معدنی نیز به دلیل اسیدلاکتیک موجود در ماست بهتر جذب میشوند.